Автор: Фил Росен, markets.businessinsider.com - Нахлуването на Русия в Украйна е струвало

...
Автор: Фил Росен, markets.businessinsider.com - Нахлуването на Русия в Украйна е струвало
Коментари Харесай

Русия харчи изненадващо малко за войната си срещу Украйна

Автор: Фил Росен, markets.businessinsider.com 

- Нахлуването на Русия в Украйна е коствало на Москва дребна сума по исторически стандарти, написа Economist.

- Разходите на Русия остават непрозрачни, само че военният ѝ бюджет е към 3% от Брутният вътрешен продукт.

- За съпоставяне, Съветският съюз е похарчил 61% от Брутният вътрешен продукт през Втората международна война.

Нахлуването на Русия в Украйна има висока геополитическа цена и десетки хиляди души починаха, само че нов разбор на Economist демонстрира, че страната в действителност харчи дребна сума за военни старания.

Според отчета директните фискални разноски за войната - разноските за бойци и машини - се правят оценка на към 3% от Брутният вътрешен продукт на Русия, или към 67 милиарда $ годишно. Тази цифра е получена от съпоставяне на прогнозите на Москва за разноските за защита и сигурност преди нашествието с действително изхарчените средства.

По исторически стандарти актуалната война бледнее спрямо нея. Съветският съюз по време на Втората международна война да вземем за пример е изразходвал към 61% от Брутният вътрешен продукт, а Съединени американски щати по същото време са отделяли към 50% от своя Брутният вътрешен продукт за спора.

Въпреки това 3 % са доста повече от 0,4 % от Брутният вътрешен продукт, които Съветският съюз изразходва за войната си в Афганистан.

Една от аргументите за относително ниските разноски за Украйна е политическа, защото държавното управление неведнъж е наричало войната " специфична военна интервенция ", което би могло да изключи потреблението на повишен % от Брутният вътрешен продукт.

Съществуват и стопански аргументи. Печатането на спомагателни парични средства за финансиране на войната ще докара до повишение на инфлацията и ще натежи на жителите на Русия. Обременяването на банките с боен дълг може да докара до същото, а и двата разновидността на собствен ред могат да навредят на политическите цели на Владимир Путин.

Освен това технологиите, на които се основават въоръжените сили, през днешния ден са по-напреднали от всеки път, което значи, че военните се нуждаят от по-малко хора и машини за военни дейности.

Със сигурност войната докара до необятно публикувани наказания, които трансформираха международните петролни потоци и търговия и понижиха енергийното предимство на Русия. Западните страни не разрешиха или бойкотираха съветските артикули, което принуди Москва да търси различни дестинации за своя нефт и други артикули.

 

Инфо:  markets.businessinsider.com 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР